„Însemnări din viață și documente omenești”

insemnari din viata si documente omenestiAutor: A.C. Cuza – ediție îngrijită de Marian Ștefan
Format: 17 x 14, carte cusută și legată
Nr.pag. 176 + 16 pag. policromie
Preț: 50 lei
Din cuprins: Povestea unui manuscris
Notă asupra ediției
A.C. Cuza. Repere biografice….
Am în față un caiet format „studențesc“, cu coperte groase din carton pânzat. Pe pagina de gardă conține următoarea însemnare: „Din biblioteca lui G. Cuza, luat spre amintire din vraful de cărți răvășite. 25.IV. 1944. Ștefan Nemeș“. Gheorghe Cuza este fiul lui Alexandru C. Cuza, iar persoana care a făcut această însemnare ar fi fost greu de identificat dacă pe coperta interioară a caietului nu ar fi fost lipită o filă cu următorul text explicativ:
„Jurnalul manuscris al lui A.C. Cuza a fost găsit în casa acestuia din Iași de către locotenentul în rezervă Ștefan Nemeș, profesor de istorie. Printre cărțile răvășite, i-a atras atenția acest jurnal.
Spărgându-se frontul la Iași, el a luat acest manuscris, împreună cu câteva cărți valoroase și le-a adus în ruczac [!] până la Turda, încredințându-i-le, în scurtul popas al trupelor române din acest oraș, bibliotecarului Nicolopol Nicolae.
În 1945-1946, cînd s-a început epurarea bibliotecilor de tot ceea ce a fost carte cu conținut reacționar, fascist, antonescian, bibliotecarul respectiv, om în vârstă la vremea aceea de circa 60 de ani, le-a scos în curte și le-a ars. Câteva manuscrise, care considera că sunt totuși valoroase, le-a împărțit elevilor care făceau practică la bibliotecă, pentru a le păstra și a le da la iveală atunci când vor considera că pot fi valorificate pentru reconstituirea unor pagini de istorie națională.
Printre cei care au primit aceste cărți a fost și Ion Marinca, elev în clasa a VI-a de liceu. Ion Marinca a păstrat acest manuscris sub cheie, pînă la această dată, când vi l-am înfățișat, considerând că este util să figureze printre documentele ce pot contribui la cunoașterea unora din gândurile și atitudinile avute de A.C. Cuza.
Manuscrisul nu a circulat în nici un mediu, nu a fost multiplicat și a fost păstrat întocmai cum a fost preluat de bibliotecarul Nicolopol.
7.VIII. 1979

Însemnări din viață…, atâtea câte ne-au rămas în urma repetatelor reluări eliminatorii ale autorului lor, merită toată atenția cercetătorului, fie el genealogist, istoric literar sau analist al vieții social-politice de la sfârșitul veacului XIX și începutul celui următor. Este fresca personală a unei epoci, al cărei autor ne apare într-o multitudine de ipostaze ce-i pun în lumină universul intelectual, ideile și sentimentele ce l-au animat, evoluția acestor idei, consecvențele și inconsecvențele omului politic, veșnicul său neastâmpăr, spiritul frondist și intolerant, conformismul și nu mai puțin dorința de a se impune contemporanilor.

Sursa: www.oscarprint.ro

Anunțuri
 1. #1 by Ion Coja on Martie 27, 2012 - 9:57 am

  Orice manuscris salvat este o șansă în plus la un viitor mai bun. As dori sa cumpar cartea si sa contibui la raspandirea ei, AC Cuza merita mai mult de la urmasi. Merita mai inainte de toate sa fie inteles!

  • #2 by Lăncier14 on Aprilie 7, 2012 - 6:27 am

   E binevenită inițiativa dvs de a răspândi cartea cu însemnările lui A.C. Cuza. Vă invităm să contactați direct editura.
   Da, A.C. Cuza merită să fie cunoscut și înțeles de toți românii cărora el le-a închinat întreaga sa viață de luptător naționalist și om de înaltă cultură.
   În premieră vă anunțăm că se fac eforturi remarcabile pentru a se tipări o integrală A.C. Cuza în zece volume. Vom anunța imediat ce va vedea lumina tiparului primul album din această colecție.
   Ținem legătura.

 2. #3 by Cinabru on Aprilie 16, 2012 - 8:43 pm

  Dincolo de controverse, e o aparitie foarte interesanta. Orice sursa istorica, indiferente de perioada, nu trebuie pierduta. Si povestea manuscrisului imi pare deosebit de interesanta, mai ales ca Ion Marinca si-a asumat un risc, si nu unul minor.

 3. #4 by tatyana on Aprilie 21, 2012 - 8:11 pm

  De unde sau lua Cuza in Ukraina?

  • #5 by Lăncier14 on Aprilie 22, 2012 - 9:02 am

   Îmi pare rău, dar nu înțeleg ce doriți să spuneți. Poate reveniți cu precizări. Mulțumesc.

 4. #6 by Ovidiu on Iunie 17, 2012 - 9:06 pm

  Probabil a vrut sa spuna ” unde pot gasi carti de A. C. Cuza in Ucraina”. Banuiesc ca intrebarea apartine unei compatrioate din nordul Moldovei anexate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: