Liga contra „partidelor”

Principiul organic al L.A.N.C. (…) îi determină riguros caracterul, ca „Ligă”, așa dar, nu ca „partid”, de care se deosebește esențial:

Liga este o mare idee care unește – „partidele”, sunt mici asociații cari desbină.

Liga este o mișcare națională, a timpului nostru – „partidele” sunt stagnații particulare, anahronice, prin natura lor fără nici o mișcare la bază, pentru că nu reprezintă nici un interes superior de existență a nației românești, ci numai interese administrative curente, cari în cele mai multe cazuri, se confundă cu interesele partizanilor, asociați cu jidanii.

Liga este o organizație, subordonată ideei, și în serviciul mișcărei naționale, de care e susținută – și nu se reduce dar la membrii înscriși – „partidele”, fără nici o idee și neavând la bază nici o mișcare, se reduc la membrii înscriși în registre, astăzi în acestea, mâne în altele. Partidele sunt astfel pururea terorizate prin intrigile partizanilor interesați, pentru că dacă nu ar fi susținute de dânșii, ele nu ar putea să existe. În această privință, deosebirea este hotărâtoare, între „partide” și Ligă.

L.A.N.C. – ca idee și mișcare – stă mai presus de organizația ei: cu care nu se confundă.

Când membrii înscriși în organizația L.A.N.C. – ale cărei interese superioare sunt chemați să le servească – se servesc de dânsa, pentru interesele lor personale: să fie imediat eliminați. Orice loc rămas, pe urma lor liber, în organizație, se ocupă de alții, din rândurile mișcărei, pe care o întreține ideea.

Mare grijă, a conducătorilor superiori ai L.A.N.C., trebuie să fie dar de a veghea ca să nu degenereze în „partid”, adică:

De a nu permite ca interesele personale, ale membrilor înscriși în organizație, să se substitue intereselor generale ale marei mulțimi a membrilor neînscriși, cari formează mișcarea națională: pentru a nu compromite ideea pe care numai ea o urmează.

Idee, mișcare, organizație, nedespărțite – dar acea din urmă, organizația, subordonată a celor dintîiu, ideei și mișcărei – aceasta este L.A.N.C. : nu organizație numai, precum sunt „partidele”.

Dacă „membrii neînscriși” în organizație, pleacă – L.A.N.C. rămâne: ca idee și mișcare. Dacă ar fi ca nici mișcarea să nu fie, momentan, la înălțimea ideei – L.A.N.C. rămâne numai o idee, nedestructibilă, mai presus de „oameni”, de organizație și de mișcare: putând să aștepte alți „oameni”, altă organizație, altă mișcare.

De aceea, în ce privește, am procedat fără cruțare, față de acei din organizație, cari nesocoteau ideea și principiul organic al L.A.N.C., făcând-o să degenereze în „partid”, prin apucăturile lor, sau și mai rău, căutând să falșifice doctrina. Pentru a preveni asemenea tendinți – din eroare, sau puse la cale de dușmani – și a le reprima imediat, când s’ar produce, am modificat Statutul și Regulamentul L.A.N.C., așezând organizația ei pe baze mai sigure, pentru că îi păstrează caracterul și îi garantează unitatea conducerei.

(Călăuza bunilor români, ediția a III – a, revăzută și adăogită, cu o introducere Sistemul politic al „Ligii Apărării Naționale Creștine”. Originea, principiul organic, organizația și acțiunile ei, de A.C. Cuza. Iași, „Presa bună”, Institutul de arte grafice și editură, 1927, pg. XI-XII)

Anunțuri
  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: