SEMNELE ELECTORALE ALE PARTIDELOR POLITICE ÎN PERIOADA INTERBELICĂ (1919-1937) – L.A.N.C. şi SVASTICA

Legislaţia electorală interbelică a prevăzut obligativitatea ca fiecare partid politic sau candidat independent care participă la alegeri să depună o listă electorală cu un semn distinctiv. Semnele electorale au avut o mare înrâurire asupra rezultatului scrutinului şi chiar asupra vieţii şi existenţei formaţiunilor politice. Introducerea acestora a fost determinată de intrarea în corpul electoral, în urma introducerii sufragiului universal, a unui însemnat număr de alegători neştiutori de carte1. (…)

Un caz interesant în ceea ce priveşte semnele electorale îl întâlnim în
cadrul L. A. N. C. În timp ce art. 39 al Regulamentului de funcţionare L.A.N.C. stipula că semnul formaţiunii este Crucea Arică „Svastică”48, la alegerile parlamentare va participa având pe listele electorale semnul linia dreaptă orizontală. Situaţia se păstrează şi după fuziunea cu Partidul Naţional Agrar din 1935, când apare pe scena politică Partidul Naţional Creştin. Linia dreaptă orizontală trebuia să echivaleze în percepţia electoratului cu îndemnul: „Alegeţi drumul drept”49. În opinia publică adevăratul simbol al partidului a rămas svastica. Potrivit lui A. C. Cuza, svastica stă în legătură cu cultul solar şi este semnul distinctiv al rasei ariene şi, în special, al tracilor. Svastica ar reprezenta forma primitivă a crucii50. L. A. N. C. a luat acest semn pentru că reprezintă legătura naţiei româneşti cu trecutul ei cel mai îndepărtat51. În acelaşi timp, în opinia lui A. C. Cuza „Svastica este semnul comun al luptei contra jidanilor”52.
Toţi membrii L.A.N.C. erau obligaţi să poarte în mod vizibil acest semn spre a se recunoaşte ca fraţi, îl vor avea la loc de onoare în casele lor53, pentru că „Prin acest semn vom învinge !”54. După istoricul Nicolas M. Nagy-Talavera, svastica nu ar avea nimic de-a face cu Hitler sau nazismul, ea fiind simbolul internaţionalist al luptei împotriva evreilor55. De altfel, svastica este folosită în România încă din 1910 ca semn al Partidului Naţional Democrat.
Într-un discurs rostit în faţa Adunării Deputaţilor în 1935, Octavian Goga invoca faptul că „svastica este o emblemă care are a face cu semnificaţia acordată arianismului”. Goga îl cita, de fapt, pe Simion Mehedinţi care, în lucrarea Vechimea poporului român, arăta că „Dacia Traiană a stăruit şi durează şi astăzi clădită pe substratul său cel străvechi. Svastica ciobanului nostru este cel mai arhaic simbol din toată Europa”56. Chestiunea semnului naţional-creştinilor era viu discutată în presa vremii, dându-i-se diferite interpretări. Dar, dincolo de sensul lui ancestral, în epocă el avea cu totul altă semnificaţie, pentru neavizaţi – şi aceştia erau cei mai numeroşi, cu excepţia erudiţilor, savanţilor, oamenilor de vastă cultură – svastica era purtătoarea heraldică a nazismului57.

Din lucrarea SEMNELE ELECTORALE ALE PARTIDELOR POLITICE
ÎN PERIOADA INTERBELICĂ (1919-1937)
autor Sorin Radu. (p. 583 – 584)

46 Cf. Sorin Radu, Mitul eroului salvator. Cazul Generalului Alexandru Averescu, în Apulum, anul XXXV, 1998, p. 551.
47 Semnul Partidului Poporului, în Îndreptarea, Bucureşti, anul VIII, nr. 104 din 9 mai 1926.
48 A. C. Cuza, Călăuza bunilor români, Iaşi, 1927, p. 46.
49 Cristian Sandache, Doctrina naţional creştină, Bucureşti, 1997, p. 49.
50 A. C. Cuza, op. cit., p. 53; vezi şi Apărarea Naţională din 22 noiembrie 1925.
51 A. C. Cuza, op. cit., p. 54.
52 Ibidem, p. 55.
53 Ibidem, p. 46.
54 Ibidem, p. 56.
55 Nicolas M. Nagy-Talavera, Fascismul în Ungaria şi România, Bucureşti, 1996, p. 357.
56 Octavian Goga, Afirmarea ideii naţional-creştine, Bucureşti, 1936, p. 10.
57 Mihai Fătu, Cu pumnii strânşi. Octavian Goga în viaţa politică a României, Bucureşti,
1993, p. 237-238

Anunțuri

 1. #1 by Mircea on Iunie 15, 2011 - 10:06 pm

  O imagine de interes, în stânga, un reprezentant al Partidului Național Creștin pe treptele unei secţii de votare din București, la alegerile din 20,22 decembrie 1937. București – 20,22 Decembrie 1937

  Cu stimă, Mircea

 2. #3 by lancier14 on Iunie 15, 2011 - 10:15 pm

  Salut. Ai si alte date referitoare la imagine? Cine este personajul din poza? Este cu certitudine membru al PNC?
  Multumesc pentru interes si colaborare.

  Cu respect,
  Lancier 14

 3. #4 by Mircea on Iunie 15, 2011 - 10:30 pm

  Alte date nu am, speram să recunoști tu persoana din imagine. Legenda originală a fotografiei, în limba germană, spune că este membru PNC. Nu știu dacă vorbești germana, dar atașez mai jos textul original.

  Cu stimă, Mircea

  ”Rumänische Soldaten sichern das Hauptwahllokal bei den rumänischen Gemeinderatswahlen. Links ein Parteigänger der rumänischen Faschisten mit einem Hakenkreuz am Jacket. Bei diesen Wahlen konnte die regierende Nationalchristliche Partei ihren Wahlerfolg nicht wiederholen.”

  • #5 by lancier14 on Iunie 17, 2011 - 7:45 pm

   Textul în română spune aşa: „Soldaţii români asiguă paza la alegerile locale pentru consiliul local. în stânga un membru de partid al fasciştilor români cu o svastică pe jachetă. la aceste alegeri partidul de guvernământ naţional-creştin nu a putut să îşi repete succesul în alegeri.

   Autorul textului cel mai probabil compară rezultatele PNC din decembrie 1937 când PNC a obţinut doar 9,15% faţă de toamna aceluiaşi an când a obţinut 16%. Sintagma folosită de autor, „fascişti români”, nu este conformă cu realitatea. Doctrina partidului condus de Cuza şi Goga era cel mai apropiat de naţional-socialism, de expresie autohtona, dar cu foarte multe colaborări cu naţional-socialiştii germani. Încă din 1933 profesorul A.C. Cuza a fost decorat de Hitler, Göring şi Goebbels cu „Ordinul Svasticii”, atribuit şi fiului său, Gh. A. Cuza.

   (Care este sursa foto, poate aflu mai multe despre protagonişti? Deşi, fiind alegerile locale, fară sa fie precizată zona în care a fost imortalizată imaginea, sunt destul de greu de identificat personajele.)

   • #6 by Mircea on Iunie 19, 2011 - 3:14 pm

    Locația este București (Eingang zum Hauptwahllokal in Bukarest bei Wahlen in Rumänien), alte date nu sunt trecute. Sursa este o agenție foto germană care vinde fotografii pentru ziare, cărți, reviste, etc., eu am obținut cu foarte mari eforturi o copie, pentru date suplimentare timite-mi un e-mail la honoretpatria.wordpress@live.com.

 4. #7 by Andrei on Aprilie 21, 2012 - 12:01 am

  Vizitand Castelul de la Ciucea in doua randuri am cumparat de acolo albumul Locatarii de la Ciucea-Veturia si Octavian Goga. In album sunt si poze cu A.C.Cuza impreuna cu Goga la Congresul PNC de la Bucuresti din 8 noiembrie 1936. Probabil ca pozele originale sunt in fondul arhivistic de la acest muzeu memorial.
  In numeroase fotografii apare svastica (la manifestatii)
  Numai bine !

 5. #8 by Lăncier14 on Aprilie 21, 2012 - 4:30 am

  Foarte interesant. Dacă aveți posibilitatea poate faceți o scanare a imaginilor.

 6. #9 by Andrei on Aprilie 21, 2012 - 10:17 am

  Fotografiile sunt in mod evident foarte mult mărite si sunt pe fond albastru. Nu cred ca ar ieşi o copiere satisfacătoare. În general nu scanez imagini ci le fotografiez. Încercaţi aici http://gogamuseum.ro/
  poate reuşiti sa mai gasiti un exemplar sau sa aflati informatii despre fondul de imagini.
  V-as putea trimite cartea , am incredere , depinde daca aveţi şi dvs. Dupa ce copiaţi imaginile dorite o returnaţi. Adresa de email si numele meu sunt reale .Locuiesc in Vatra Dornei.
  Toate cele bune !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: